Despre tipuri de inteligenta

sanda mediuFoarte multi parinti ne adreseaza intrebari referitoare la tipurile de inteligenta si cum pot fi ele descoperite si dezvoltate. In continuare voi prezenta pe scurt o teorie foarte interesanta asupra “inteligentelor” si moduri de dezvoltare a anumitor abilitati. Profesor la Universitatea Harvard, Gardner a adus completari notiunii traditionale de inteligenta cognitiva – IQ. El a mentionat ca este eficient sa luam in calcul opt tipuri de inteligenta iar mai apoi a mai completat lista cu un al noualea, cel mai controversat dintre ele: inteligenta spirituala sau existentiala.

Iata mai jos care sunt cele noua tipuri de inteligenta si cum le poti dezvolta.

1. Inteligenta verbala

Abilitatile de a citi, scrie, de a invata limbi noi si de a stapani gramatica, sintaxa si talentul narativ formeaza inteligenta verbala.Pentru a-ti intari aceasta inteligenta, invata o limba straina, imbunatateste-ti vocabularul si scrie mai mult. Tine un jurnal pentru a-ti stimula dezvoltarea abilitatilor de scris.

2. Inteligenta logica
Inteligenta logica sau matematica este atuul celor care se simt minunat printre numere si deductii logice.
Marirea capacitatilor logice poate fi obtinuta prin rezolvarea unor jocuri logice sau invatarea unui limbaj de programare.

3. Inteligenta muzicala
Talentul muzical este de fapt un tip de inteligenta, dezvoltat la cei sensibili la sunete, ritmuri, note muzicale si structura muzicala, fie ca e vorba de strofe si refrenuri sau de simfonii .
Pentru a-ti stimula inteligenta muzicala, mareste-ti orizonturile muzicale, ascultand genuri cat mai diverse, si exerseaza-ti calitatile vocale. De ajutor pot fi si momentele de liniste, cand nu faci nici un zgomot dar asculti cu atentie toate sunetele ambientale. Este posibil sa ajungi la performante inalte de a compune melodii.

4. Inteligenta spatiala
Cei care au inteligenta spatiala dezvoltata isi pot imagina, pot intelege si pot reprezenta vizual cu mai multa usurinta concepte geometrice si spatiale.
Acest tip de inteligenta poate fi descoperit in diferite forme, de la un simt al directiei dezvoltat, pana la o coordonare foarte buna a miscarilor si memorie vizuala deosebita.
Pentru a-ti exersa aceste calitati, porneste de la rezolvarea unor puzzle-uri, labirinturi si modelarea plastilinei, iar apoi aplica ce ai invatat in activitatile cotidiene: aranjeaza mai bine cumparaturi in sacosa, ofera-te sa fii responsabil cu traseul atunci cand pleci la un drum lung.

5. Inteligenta cinetica
Modul in care iti controlezi miscarile corpului , inclusiv miscarile mai fine, dexteritatea , toate acestea tin de un tip de inteligenta. Atletii, actorii, chirurgii si pilotii au aceste capacitati dezvoltate cel mai mult.
Dansul, mersul pe bicicleta, dar si sporturile sau yoga, te pot ajuta sa dezvolti capacitatile legate de inteligenta cinetica.

6. Inteligenta interpersonala

Calitatile detinute de un bun lider, capacitatea de a organiza si motiva oamenii, tin de inteligenta interpersonala. Comunicarea este elementul cheie al al acestui tip de inteligenta, ce este absolut necesar pentru a purta negocieri cu succes. Pentru a-l dezvolta, incearca sa-i “asculti activ” pe cei din jur. Roaga-ti un prieten sa-ti explice un concept nou sau sa-ti povesteasca o intamplare, apoi repet-o incercand sa pastrezi fiecare nuanta, chiar daca folosesti un vocabular usor diferit.

7. Inteligenta intrapersonala
Folosita de scriitori, filosofi, psihologi si teologi, inteligenta intrapersonala este capacitatea de a-ti explora propriile emotii si motivatii, intr-un mod obiectiv.
Ca sa-ti imbunatatesti acest tip de inteligenta, cunoaste-te mai bine. Incepi prin a face cateva teste de personalitate, apoi scrie un jurnal si mediteaza pentru a fi mai aproape de propriile sentimente si ganduri.

8. Inteligenta naturista
Talentul la gradinarit sau capacitatea de a comunica foarte bine cu animalele sau chiar de a le imblanzi fac parte din inteligenta naturista.
Pentru a-ti creste sensibilitatea la natura, incearca sa fi cat mai mult in mijlocul naturii, sau ofera-te voluntar la un centru de ingrijire a animalelor abandonate.
Aprofundeaza-ti cunostintele despre clasificarea speciilor de plante si animale si apropie-te de ele pentru stimularea acestor capacitati.

9. Inteligenta spirituala
Cea mai controversata dintre tipurile de inteligenta este cea spirituala sau existentiala. Spre deosebire de primele opt, acest tip de inteligenta nu este asociat cu o specializare anume a creierului.
Studiile medicale arata ca rugaciunea si meditatia imbunatatesc comunicarea intre partile componente ale creierului, dar diminueaza fluxul sanguin catre lobii parietali, lucru ce duce la perceptii subiective asupra timpului si spatiului.
Pentru a-ti stimula inteligenta spirituala, familiarizeaza-te cu cele mai raspandite sisteme filosofice si religioase si discuta descoperirile tale cu alti oameni interesati de aceste subiecte.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *