De ce sa ne privam copiii de actul cunoasterii ?

sanda micDeseori vorbesc cu parintii copiilor care vin la Centrul Amadeus IQ despre o problema foarte des intalnita in gradinitele (in special cele de stat) din Romania si anume despre „sfaturile „ pe care le primesc de la unele cadre didactice cum ca ar fi foarte bine sa nu le ofere copiilor lor posibilitatea de a invata sa citeasca sau sa socoteasca de mici (varsta prescolara), explicatia fiind „ atunci cand vor merge la scoala ce vor mai invata”!!!

 Mie personal imi suna cel putin ciudat indemnul ! Oare nu tocmai acest lucru face diferenta intre un copil obisnuit si unul supradotat? De cele mai multe ori copiii sunt cei care sunt curiosi si dornici sa stie mai mult, sa aiba independenta de a-si cauta singuri materialele care ii atrag,de aceea vor sa stie sa citeasca. Este simplu ! Copilul doreste sa nu mai fie dependent de adult , doreste sa aiba libertatea de a-si cauta singruri baza de informatii care ii intereseaza! Am un exemplu foarte clar .

Avem un copil de 5 ani la Centrul Amadeus care in curiozitatea sa de a sti mai multe limbi, a invatat singur sa citeasca si sa scrie in spaniola si , mai mult, citeste foarte cursiv la prima vedere un text in limba engleza! Ce ar trebui sa faca parintii acestui copil? Sa-l pedepseasca pentru ca a cautat singur pe internet si a invatat limba spaniola si limba engleza ? Haideti sa fim rationali! Totul a venit in mod natural, copilul este curios si cauta….ce poate fi mai firesc? Pentru acesti copii cunoasterea este ca nevoia de hrana, nevoia de apa ……! Asa ca v-as intreba: v-ati priva copilul de hrana? Nu, evident! De ce l-ati priva atunci de cunoastere?

As avea un mesaj pe care sa il transmit „doamnelor” care dau „sfaturi” parintilor in directia privarii copiilor de actul cunoasterii : „ Doamnelor” , copiii acestia va depasesc din toate punctele de vedere! Faceti un efort si adaptati-va la ei, tratati-i diferentiat (in sens pozitiv ) dandu-le sa rezolve sarcini cu grade de dificultate mai mari decat media, satisfaceti-le nevoia de cunoastere! Nu-i mai izolati ! V-ati gandit vreodata cat de utili va pot fi acesti copii in actul didactic? De ce nu-i implicati in activitati motivationale atractive pentru copii in care sa le puneti in valoare calitatile si abilitatile?

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *