Dezvoltarea abilitatilor sociale

 Modulul – Dezvoltarea abilitatilor sociale la copii prin joc , actorie si povestiri terapeutice

 

Comunicarea este un element fundamental al existentei umane, inca din antichitate inteleptii ocupandu-se de arta retoricii.

Communis din latina inseamna a pune de acord, a fi in legatura cu…, a fi in relatie cu…

712717_77552255

 

Comunicarea este un proces activ de transmitere si receptionare de informatii. Pentru ca actul de  comunicare sa se poata realiza sunt necesare:

 • ascultarea activa;
 • intelegerea mesajului transmis;
 • interpretarea limbajului nonverbal;
 • sustinerea conversatiei / emiterea unui raspuns (emiterea mesajului) in asa fel incat sa nu deranjezi interlocutorul dar , in acelasi timp, sa iti exprimi si sa iti sustii punctul de vedere.

Ascultarea activa este una dintre cele mai importante abilitati sociale implicate in actul comunicarii . A asculta activ inseamna a adopta o atitudine intelegatoare: a nu interpreta, a nu judeca, a nu acuza, a nu critica, a nu devaloriza, a nu denigra, a nu insulta, a nu schimba subiectul, a nu da sfaturi care nu au fost cerute, a nu te gandi inainte la ceea ce vei spune in timp ce interlocutorul isi prezinta problema, ci a te concentra asupra interlocutorului , incercând sa-l intelegi, sa-i intelegi emotiile , starile prin care trece. Ascultarea activa este o insusire a persoanelor empatice.

Acestea se ghideaza dupa un set de intrebari cum ar fi :

„Ce incearca sa-mi spuna?”

„Ce inseamna acest lucru pentru el?”

„Cum vede el problema?”

„Care sunt sentimentele lui si ce emotii simte?”

Propunem cateva tehnici pentru exersarea ascultarii active si dezvoltarea empatiei , tehnici care se vor desfasura intr-un context interactiv pentru copii, folosindu-se jocul de rol si povestile terapeutice. Iata cateva tehnici care ii vor introduce intr-un mod placut pe copii in arta comunicarii:

 1. Jocul intrebarilor ( confera feed-back pentru o buna intelegere)
 2. Ecoul (repeta ce ai auzit)
 3. Oglinda vorbitoare ( imita si intelege miscarile si gestica celui care vorbeste)

Capacitatea de a comunica in mod asertiv sentimentele, emotiile si gandurile fara a leza integritatea celorlati, reprezinta un mod eficient de comunicare.

Am ales jocul de rol , miniscenete care au la baza povestiri terapeutice pentru a dezvolta copiilor deprinderile unei comunicari eficiente si armonioase in relatie cu cei din jurul sau.

Asadar copiii vor invata  :

 • refuzul cererilor- puterea de a spune nu;
 • solicitarea favorurilor si formularea de cereri;
 • exprimarea sentimentelor pozitive si negative;
 • initierea, continuarea si incheierea de noi conversatii;
 • contactul vizual;
 • tonul vocii;

Sectretul unei comunicari armonioase sta in capacitatea de a evita comportamentul agresiv si reactiile impulsive , intr-un cuvant capacitatea de a evita conflictele sau a le gestiona in asa fel incat sa nu te afecteze.

Copiii vor invata sa inteleaga si sa identifice o situatie conflictuala ajutati de puterea exemplului dat de povestirile terapeutice si de personajele imaginare. Vor invata ce inseamna sa fii in competitie si care sunt regulile unei competitii constructive ( autodepasirea propriilor capacitati, abilitati , prin exercitiu  pentru a se autoperfectiona – exersam pentru a fi mai buni decat suntem).

Acest modul se va derula in zilele :

 • 14, 21, 28 februarie 2015 ;
 • 7, 14, 21, 28 martie 2015 ;
 • 4 aprilie 2015,

In zilele de sambata ,cate o ora ,  pe grupe de varsta: ora 10.00 – 11.00 – Grupa de varsta 4-6 ani ; ora 11.00 – 12.00 – Grupa de varsta 7 – 10 ani. Cost modul 280 ron. In finalul modulului , in data de 4 aprilie 2015 va avea loc o sedinta gratuita de parenting pentru parinti.

Locatia : Orhideea Kids , Calea Plevnei 145 B, sector 6, Bucuresti. Inscrieri la telefon 0740.103.581 sau prin e-mail : sanda@amadeusiq.ro . Detalii pe www.amadeusiq.ro

Author: A M

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *