CURSUL „DEZVOLTARE PERSONALA ” este avizat de catre Ministerul Educatiei prin Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pentru anul scolar 2014-2015.
Dezvoltarea personală include activități și expereințe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale.
Dezvoltarea personală este un proces care are la bază următoarele elemente: asumarea responsabilităţii pentru propriul proces de învăţare şi dezvoltare auto evaluare periodică (pentru a verifica eficienţa procesului de învăţare) reflecţie (auto-analiză) luare de atitudine/măsuri (implementarea unor schimbări care să ducă spre “mai bine”)
Dezvoltare personală este dedicată activităţilor de învăţare care au ca scop dezvoltarea capacităţii copiilor de a se autocunoaşte şi de a-şi exprima într-o manieră pozitivă interesele, aptitudinile, trăirile personale, abilităţile de relaţionare şi comunicare, reflecţiile cu privire la învăţare. Se formează în primul rând abilităţi şi se dezvoltă atitudini, finalitatea fiind dobândirea încrederii în sine, starea de bine a copiilor, pregătirea lor pentru viaţă si pentru viitor.
În elaborarea prezentei oferte curriculare stau la baza lucrarile de specialitate elaborate de cercetatori in domeniul calitatii vietii si psihologi care subliniază rolul important al consilierii şi orientării ca suport concret pentru câştigarea autonomiei învăţării, pentru deciziile cotidiene ale individului. Dezvoltarea personala, in acceptiunea sa larga presupune formarea abilitatilor de autocunoastere si relationare inca de la cele mai fragede varste.
In acest context, intrebarea care a stat la baza proiectarii acestui curs a fost „ Care este legatura dintre Inteligenta Emotionala (EQ) si Inteligenta Cognitiva ( IQ)? “
Inteligenta Emotionala nu are limite; oricine e pregatit si doreste poate sa-si imbunatateasca nivelul de Inteligenta Emotionala. Daniel Goleman, cunoscutul cercetator in domeniul psihologiei clinice si al stiintelor comportamentale care si-a obtinut doctoratul la Harvard, autorul bestseller-ului „Inteligenta Emotionala”, delimiteaza competentele esentiale ale inteligentei emotionale si ne arata cum pot acestea sa determine succesul in munca, relatiile si chiar bunastarea noastra fizica.
Inteligenta emotionala este cel mai puternic indicator al succesului uman si se defineste in termeni de altruism, empatie, constientizare de sine si autodisciplina. Atunci când ne întelegem sentimentele, situatia în care ne aflãm devine mai limpede.
Cursurile noastre, adaptate fiecarei etape de varsta, au in vedere dezvoltarea personalitatii copiilor in urmatoarele directii :
1. Auto-Constientizarea
– Determinarea punctelor forte si a limitelor;
– Constientizarea emotiilor si a efectelor acestora asupra comportamentului, precum si impactul acestora asupra celorlalti.
2. Managementul Emotiilor
– Dezvoltarea abilitatilor de a face fata in mod eficient stresului si frustrarii.
– Sa fii flexibil si sa doresti sa te adaptezi la schimbare.
3. Imaginea proprie si Auto-motivarea
– Dezvoltarea abilitatii de autoevaluare si increderea in sine , de a face fata cerintelor / stimulilor din exterior.
– Motivarea prin factori interni precum nevoia de realizare si nevoia de dezvoltare personala.
4. Abilitati sociale
– Ascultare activa
– Intelegerea celorlalti, empatia
– Asertivitate
– Gestionarea conflictelor
5. Creativitate sociala
– Cunoasterea contextelor sociale , acceptanta sociala si manifestarea creativitatii in solutionarea unor probleme sociale (in grup, in echipa, intre prieteni, in familie etc).
– Comunicarea creativa in relatiile interumane
Beneficiile cursurilor de Dezvoltare personala / Dezvoltarea Inteligentei Emotionale
* Performante inalte
* Motivatie imbunatatita
* Incredere in sine, curaj in sustinerea propriilor puncte de vedere, independenta
* Eficienta in activitatile de zi cu zi
* Lucrul excelent in echipa
Tematica cursului pentru anul educational 2014 – 2015
1. Cine sunt eu? Cuprinde : Autoconstientizarea, dezvoltarea simturilor si determinarea punctelor forte si a limitelor
2. Emotii. Cuprinde : Cunoasterea si managementul emotiilor, dezvoltarea abilitatii de a face fata emotiilor inconfortabile
3. Ma simt bine cu mine. Cuprinde: Imaginea proprie, dezvoltarea increderii in sine, acceptarea corpului
4. Familia si prietenii.Cuprinde :Abilitati sociale, dezvoltarea colaborarii, dezvoltarea empatiei, jocul comunicarii (tipuri de mesaje si relatii, roluri )
5. Leadership. Cuprinde : rolul in echipa, autocunoasterea propriilor calitati si valoarea lor pentru succesul echipei, motivatia si automotivatia, fixarea si atingerea obiectivelor personale si de grup (proiectul dorintei mele).
6. Creativitate sociala si comunicare interrelationala. Cuprinde : cunoasterea si gestionarea relatiilor, a conflictelor si intelegerea competitiei juste.
Cursul de dezvoltare emotionala cuprinde 6 module , respectiv 33 activitati a cate o ora, cate o activitate saptamanal – sambata . Activitatea se desfasoara pe grupe de varsta ( 3 – 5 ani si 6 -8 ani si 10 – 17 ani ) cate 7-10 copii in grupa.
Evaluarea se va derula folosindu-se metode precum: observarea sistematică a comportamentului copiilor , urmărind progresul personal,autoevaluarea, realizarea unor proiecte care să valorifice achiziţiile copiilor şi să stimuleze în acelaşi timp dezvoltarea de valori şi atitudini, în contexte fireşti, sincretice, adaptate vârstei. Procesul de evaluare va pune accent pe recunoaşterea experienţelor de învăţare şi a competenţelor dobândite de către copii în contexte nonformale sau informale. Evoluţia copilului va fi înregistrată, comunicată şi discutată cu părinţii sub forma a sase profile psihopedagogice realizate pe parcursul anului scolar 2014-2015.
Titularii cursului sunt : Marilena Ionescu si Dalina Costin
Pretul unui modul de 4 ore este de 150 ron / copil.
Pentru inscriere va rugam sa transmiteti email la sanda@amadeusiq.ro cu urmatoarele date: nume si prenume copil, varsta , denumirea cursului solicitat , numar de telefon pentru contact.
Acest curs incepe in data de 20 septembrie 2014.